Massief Parket

Toon alle collecties

Wat is een massieve parketvloer?

Massief parket is het traditionele parket bij uitstek. Massief parket wordt al honderden jaren gelegd! Je hoeft alleen maar naar beneden te kijken als je de vele kastelen van het Belgische erfgoed bezoekt. Massieve houten vloeren zijn al heel lang op hun plaats en worden tot op de dag van vandaag nog steeds gerenoveerd. 

Een massieve parketvloer is volledig van hout,  in tegenstelling tot gelamineerd parket of laminaatvloeren. allemaal van dezelfde soort. Het wordt geassembleerd door tong en groef, mannelijke en vrouwelijke zijden. De tong-en-groefverbinding is slechts een leidraad en is niet voldoende voor het leggen.

Het is dus een volledig natuurlijk product en het kan bovenal worden gerenoveerd. Schuren en afwerken maakt het mogelijk om het op te knappen zonder het te hoeven veranderen.


De verschillende houtsoorten van massief parket


Massief eiken parket

Eik is het meest gebruikte materiaal voor massief houten vloeren. Het is belangrijk om te weten dat het min of meer grote knopren kan vertonen, soms scheuren, wormgaten, spinthout (het witte gedeelte aan de rand van de planken), evenals min of meer belangrijke kleurvariaties tussen de planken.

De esthetiek en de prijs van uw vloer hangt volledig af van deze tinten en de sortering die u kies (veel of weinig knopen).

Waarschuwing: een massieve parketvloer is niet per se een slechte kwaliteit parketvloer omdat er veel knopen en spinthout in zitten. De keuze van het hout is slechts een esthetische indicatie en het is vooral een kwestie van smaak.


Andere houtsoorten in massief parket

In België is massief parket voor 90% gemaakt van eikenhout. Het bestaat echter in alle houtsoorten, zoals es, kastanje, den, ipé, merbau, teak, wengé of notelaar, of nog veel meer andere houtsoorten.

Merk op dat sommige houtsoorten nerveuzer zijn dan andere en de neiging hebben om gemakkelijker te bewegen. Voor alle donkere exotische soorten moet men in gedachten houden dat het mogelijk is dat uw vloer van kleur verandert met de zon en blootstelling aan UV-stralen.


Plaatsing: Legtechniek voor massief parket


De techniek van het leggen van een massieve parketvloer is essentieel en onvermijdelijk. In alle gevallen moet een massieve parketvloer absoluut stevig aan de grond worden bevestigd.

U kunt dus kiezen tussen een verlijmde plaatsing, bij voorkeur voor nieuwbouw, of een genagelde plaatsing op draagbalken, de traditioneel vorm. Drijvende installatie doet men bij massieve vloeren niet.

Massief parket en afwerkingen


Dankzij industriële technologieën kunnen de hedendaagse parketfabrikanten massieve parketvloeren leveren die al zijn afgewerkt, hetzij gelakt, hetzij geolied, maar niet alleen. Ze brengen ook tinten aan en vrijwel elke kleur is mogelijk.

Ze kunnen ook massief parket een textuur geven door te borstelen, te verouderen, te harsen of te zagen.

De collecties massief houten vloeren zijn nu zeer uitgebreid en er is voor elk wat wils! Als u in de winkel niet vindt wat u zoekt, kunt u altijd rekenen op een parketvloerlegger die de vloer ter plekke, op een ruwe parketvloer, afwerkt. Zorg er natuurlijk voor dat u dit soort diensten reserveert voor een echte parketspecialist.

Let op: parketvloeren die al in de fabriek zijn afgewerkt hebben altijd afkantingen, ofwel 2 aan de lange zijde ofwel 4 aan elke zijde.

Prijzen voor massief parket

De prijs van een massief houten vloer is zeer variabel en hangt af van vele criteria: formaat, keuze van het hout, afwerking, etc... Bij woodstoxx vindt je massief houten vloeren vanaf 40 € per m² en tot 150 € per m², of zelfs meer voor onze ultra-speciale vloeren.