Ga naar de hoofdinhoud

Hout. Vakmanschap. En eerlijke antwoorden

Ontdek hier de antwoorden op de meest gestelde vragen

Op deze pagina vindt u heldere en eerlijke antwoorden op veelgestelde vragen over onze houten toepassingen – van parketvloeren tot wand- en gevelbekleding. Onze focus op kwaliteit stopt niet bij het product: goed advies over onderhoud, plaatsing en gebruik is essentieel voor de duurzaamheid en uitstraling van elk project.

Over parket

Parket staat al jarenlang bekend om zijn tijdloze schoonheid en natuurlijke charme. Of het nu gaat om een klassiek visgraatpatroon of een moderne plankenvloer, parket brengt warmte, karakter en kwaliteit in elke ruimte. In deze FAQ beantwoorden we de meest gestelde vragen.

Ondanks wat vaak beweerd wordt, zijn parket en vloerverwarming perfect met elkaar te combineren, al is het type parket hier bepalend voor. Terwijl we vloerverwarming afraden bij een massief parket, zorgt de gelaagde opbouw van fineer- en meerlagenparket voor een uitstekende warmtegeleiding, wat het uitermate geschikt maakt voor vloerverwarming en -koeling. 

Woodstoxx beschikt over alle nodige attesten, die de nodige warmtegeleiding voor vloerverwarming bevestigen.
Er bestaan verschillende soorten parketvloeren, afhankelijk van het hout en de samenstelling. Bij Woodstoxx onderscheiden we vijf verschillende types. Elk met een unieke look en eigen troeven. M

Meerlaags parket
De naam spreekt voor zich: meerlagenparket bestaat uit meerdere lagen hout. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de opbouw van het parket, waar het voornaamste onderscheid ligt bij de gebruikte dragerplaat. Doorgaans wordt een kruiselings verlijmde multiplexplaat gebruikt, wat zorgt voor extra stabiliteit en een uitstekende warmtegeleiding.
Ook een blokplaat komt vaak voor als dragerplaat, die dwars op de toplaag en de onderliggende backing wordt verlijmd. Door deze dwarse verlijming wordt het hout maximaal gestabiliseerd.

Fineerparket 
Fineerparket bestaat uit een onderlaag, een tussenlaag uit HDF en een dunne toplaag van houtfineer. Ons fineerparket van Parky wordt afgewerkt met een toplaag die geperst wordt op een hoge-densiteitplaat. Het hout wordt slijtvast en krasbestendig gemaakt met een sterke en onzichtbare 8-lagenvernis. Fineerparket lijkt qua opbouw op een laminaatvloer, maar dan met een toplaag uit echt hout. Hierdoor krijg je de look en feel van een echte parketvloer aan een scherpe prijs.
Massief parket 
Massief parket is de bekendste parketsoort. De planken bestaan voor 100% uit massief hout. Hier worden dus geen verschillende houtsoorten gecombineerd om één plank te vormen, maar wordt de plank op zijn geheel verwerkt tot parketvloer. Voor een slijtvaste en stijlvolle massieve houten vloer, kies je het beste voor hardhout. Het grootste voordeel van massief parket is dat je het meermaals kan schuren en herwerken voor een nieuwe en frisse look. Maar het is niet de meest budgetvriendelijke optie en technisch minder aangewezen bij vloerverwarming.
Massief parket bestaat volledig uit één houtsoort en kan meerdere keren geschuurd worden. Meerlaags (of samengesteld) parket heeft een toplaag van echt hout op een stabiele onderlaag, wat het minder gevoelig maakt voor schommelingen in temperatuur en vochtigheid. Daarnaast leent meerlagig parket zich uitstekend aan voor vloerverwarming- en koeling. Dat in tegenstelling tot massief parket, die niet compatibel is met vloerverwarming.
Een parketvloer straalt een unieke charme en authenticiteit uit. Zoals bij alle materialen, dient ook een houten vloer correct en regelmatig te worden onderhouden om deze uitstraling te behouden. Afhankelijk van de bevuiling van de vloer, volstaat stofzuigen of een vochtige reiniging. 

Periodiek dient echter een grondiger onderhoud te worden uitgevoerd, waarvoor best gespecialiseerde onderhoudsproducten worden gebruikt. Die producten kruipen tot in de poriën van het hout en voeden het parket en geven de natuurlijke glans terug. Het is heel belangrijk te weten hoe je vloer is afgewerkt (Olie, UV-olie of Vernis) zodat je zeker het juiste product gebruikt. Afhankelijk van het beloop en de vervuiling van de vloer kan gedweild worden met een paar dopjes gespecialiseerde en voedende zepen.
Populaire legpatronen zijn visgraat, Hongaarse punt en rechte plank. De keuze van het patroon beïnvloedt de uitstraling van de ruimte en kan deze optisch groter of kleiner doen lijken.
De levensduur van je parketvloer hangt in grote mate af van het type parket dat je kiest, het beloop én van het onderhoud. Indien goed onderhouden kunnen bepaalde parketten levenslang meegaan.
Ja, maar het is belangrijk te kiezen voor een harde houtsoort en een duurzame afwerking. Regelmatig onderhoud en het direct schoonmaken van ongelukjes helpen om de vloer in goede staat te houden.



Hoewel de meeste mensen voor een traditionele plankenvloer kiezen, winnen visgraatparket en Hongaarse punt steeds meer aan populariteit. De puntige patronen stralen klasse uit en geven je interieur net dat tikkeltje extra originaliteit.

Een visgraatvloer bestaat uit rechthoekige planken van gelijke lengtes hebben, die haaks in een hoek van 90 graden geplaatst worden. Dit resulteert in het karakteristieke trapsgewijze patroon. Het visgraatpatroon geeft een tijdloze en sfeervolle uitstraling aan je ruimte. 
Bij een Hongaarse punt hebben de houten planken de vorm van een parallellogram. Ze worden in een hoek van 45 tot 60 graden gelegd, waardoor één rechte lijn ontstaat waar twee houten planken elkaar raken. De Hongaarse punt geeft je interieur een strakke en symmetrische look.

Een echte houten vloer geeft karakter aan je interieur. Elke plank is uniek en heeft zodoende een eigen tekening, structuur en afwerking. Een afwerking met olie of uv-olie, zorgt ervoor dat je parket - met het juiste onderhoud - een leven lang mooi blijft. Bovendien kan parket prima gecombineerd worden met bestaande of nieuwe vloerverwarmingssystemen. 

Een houten vloer isoleert beter dan tegels en voelt warmer aan onder de voeten. Onze houtsoorten met certificaat van duurzaam bosbeheer zijn een ecologisch verantwoorde keuze, die je 2x een leven lang genot van jouw parketvloer garanderen.
Tot slot kan je je parketvloer zo kiezen, dat hij perfect beantwoordt aan je persoonlijke smaak. Een originele visgraatvloer of liever de traditionele legwijze? De mogelijkheden zijn eindeloos. Van legpatroon tot houtsoort, in een waaier aan kleuren en afwerkingsmogelijkheden. Jij kiest op maat van jouw interieur. Correct geplaatste parketvloeren verhogen bovendien de waarde van je huis.
De keuze voor parket betekent:
  • Een authentieke vloer 
  • Gemak in onderhoud
  • Een ecologische keuze
  • Een vloer met lange levensduur
  •  Volledig volgens jouw smaak
Er bestaan heel wat houtsoorten die prima als parketvloer kunnen dienen. Het vaakst plaatsen we een eiken vloer, uit Franse of Europese eik, maar ook zachtere houtsoorten kunnen bewerkt worden tot stevige vloerplanken. Daarnaast werkt Woodstoxx ook met enkele vergeten en exotische houtsoorten zoals Afrormosia, Douglas, Es, Mahonie, Notelaar, Olm, Populier, Teak en Wengé. Elke houtsoort heeft zijn eigen karakteristieke look en feel.
Wat bepaalt de keuze? De juiste houtsoort hangt af van jouw stijl, het gebruik van de ruimte, budget en gewenste duurzaamheid. Eik is de veilige allrounder, terwijl tropische soorten of notelaar gekozen worden voor hun unieke kleur of luxe uitstraling.
Elke houten vloer wordt op maat gemaakt en is dus volledig personaliseerbaar: van de houtsoort, de breedte van de planken, de kleur en afwerking van je parket, tot allerlei opties. 

Graag traditionele planken, een visgraatparket of een verrassende kleur? Woodstoxx adviseert je bij de keuze van de parketvloer voor jouw interieur.
Naast de kleur en de textuur bepaalt het legpatroon van je parketvloer voor een groot deel de look en feel van je interieur. Er zijn talloze manieren om een houten vloer te leggen. Een klassiek plankenpatroon of toch eerder een visgraat of Hongaarse punt? Bij Woodstoxx kan het allemaal.

Plankenvloer 
De klassieke plankenvloer blijft nog steeds de meest courante keuze. Deze vloer hoeft niet in een patroon gezaagd te worden, waardoor er minder snijverlies is en het hout dus optimaal gebruikt wordt. De houten planken worden naast elkaar geplaatst, in een wederkerend of wild patroon. De breedte, de lengte, de kleur en de afwerking van de planken kan Woodstoxx volledig personaliseren. Meestal opteren we voor een eiken vloer. Eikenhout is namelijk zeer geschikt voor verschillende behandelingen, wat resulteert in een mooi eiken parket. 

Wisselende breedtes 
Ben je op zoek naar een plankenvloer met een speelse twist? Dan is een patroon met wisselende breedtes misschien wel iets voor jou. De verschillende plankenbreedtes geven de ruimte een meer natuurlijke uitstraling. Het legpatroon met wisselende breedte kan volledig aangepast worden aan jouw wensen, waardoor je een elegant parket op maat krijgt. 

Visgraat 
Een visgraatvloer bestaat uit rechthoekige planken van gelijke lengtes hebben, die haaks in een hoek van 90 graden geplaatst worden. Dit resulteert in het karakteristieke trapsgewijze patroon. Het visgraatpatroon geeft een tijdloze en sfeervolle uitstraling aan je ruimte.

Hongaarse punt 
Een Hongaarse Punt lijkt op het eerste gezicht misschien iets weg te hebben van een vloer in visgraatmotief, maar toch heeft deze parketvloer een heel andere uitstraling. De rechte naad van de Hongaarse punt, geeft je vloer een symmetrische, strakke look.

Versailles 
De naam verraadt het al: dit legpatroon werd destijds ontworpen voor het Kasteel van Versailles. Tegenwoordig vindt het bijzondere ontwerp steeds vaker de weg naar hedendaagse woningen. Het patroon bestaat uit diagonaal vlechtwerk met een vierkante rand. Kenmerkend voor Versailles parket is dat de vierkante blokken vaak onder een hoek van 45 graden in de ruimte geplaatst worden. Voor Versailles wordt massief Europees eikenhout gebruikt.
Een parketvloer kan je laten installeren op elke effen ondervloer. Oude tegels zijn een prima ondergrond voor parket, maar ook een oude houten vloer kan perfect als basis dienen. Wel is het mogelijk dat bestaande tegels of oud parket nog behandeld moet worden om een volledig vlakke ondergrond te verkrijgen. Een dekvloer of chape is gegarandeerd vlak en stevig, wat de plaatsing van parket bijzonder gemakkelijk maakt.
Wie parket kiest, kiest een warme en authentieke houten vloer, die duurzaam is in iedere zin van het woord. Een duurzame houten vloer begint bij het juiste hout. Woodstoxx werkt met gecertifieerd hout uit ecologisch bosbeheer, bij voorkeur met FSC®- of PEFC-label.  

Los daarvan is hout op zich al een hernieuwbare grondstof met een lange levensduur. Daarenboven blijft het door de boom opgenomen CO2 gevangen in het hout, waardoor het een uiterst geschikte keuze is als duurzaam bouwmateriaal. Harde houtsoorten - zoals Europese eik - zijn het sterkst, maar ook zachtere houtsoorten zijn na de juiste behandeling bijzonder duurzaam. Met een professionele plaatsing, een goede afwerking en regelmatig onderhoud, gaat je parketvloer een leven lang mee.
De sortering van een parketvloer bepaalt het uitzicht ervan. Parketplanken kunnen zich van elkaar onderscheiden naargelang het aantal knopen en de grootte ervan, maar ook kleine barstjes en de vlammen van het hout zijn zeer bepalend. Binnen de verschillende collecties van Woodstoxx, vind je volgende sorteringen terug:

LONDON COLLECTIE 
Select/Bis: Hier zijn gezonde en gesloten knopen met een diameter tot 20mm beperkt toegelaten. Op haarscheurtjes na, vind je er geen barsten of spinthout terug, en deze planken hebben een zachte vlamtekening. 
Elegance: Gezonde en opgestopte knopen mogen een diameter hebben tot 30mm. Kleine eindscheuren en beperkt spinthout zijn hier toegelaten. 
Classic: Gezonde en opgestopte knopen tot 50mm zijn toegestaan. Houtscheuren en beperkt spinthout zorgen voor een mooi rustiek uiterlijk. 
PROVENCE COLLECTIE ABCD: De ABCD-sortering zorgt voor een mix van rustige planken en planken met meer knopen en vlammen. Hierdoor krijgt je vloer een zeer mooie variërende uitstraling.

BELGIQA COLLECTIES 
Prime: Een klein aantal knopen met een maximale diameter van 10mm zijn toegestaan. Barstjes vind je hier niet terug. 
Natural A: Knopen met een diameter tot 20mm zijn in beperkte mate toegelaten. Deze sortering heeft geen barstjes. 
Natural AB: Knopen tot 30mm zijn onbeperkt toegestaan, maar steeds opgestopt voor een egaal oppervlak. Ook hier zijn geen barstjes aanwezig. 
Natural B: Bij deze sortering zijn barstjes en knopen tot 50mm onbeperkt toegestaan, al zijn ze steeds opgestopt voor een vlak oppervlak. 
Art: Barsten en open knopen tot 50mm diameter zijn onbeperkt toegelaten. 
Art+: Barsten en open knopen tot 50mm diameter zijn onbeperkt toegelaten. Deze sortering heeft een golvend reliëf en open barsten dan de gewone Art-sortering
Stormhout: De open knopen en droogbarsten van de Stormhout-sortering zorgen voor een verweerd uiterlijk, dat wordt afgewerkt met een lintzaageffect. Zo verkrijg je een zeer warm parket met een aangenaam reliëf.

Over houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding combineert functionaliteit met esthetiek. Het biedt bescherming tegen weer en wind en geeft gebouwen een natuurlijke, authentieke uitstraling. In deze FAQ beantwoorden we de meest gestelde vragen.

Ja, alle houtsoorten vergrijzen onder invloed van UV-straling en regen. Dit natuurlijke proces zorgt voor een zilvergrijze patina. Het is echter wel mogelijk om met behandeling de originele houtkleur zo lang mogelijk te behouden. Door de gevelbekleding te behandelen met damp-open transparante beits met uv-remmers, bescherm je het hout tegen vergrijzing. 

Binnen onze Fassade-collectie heb je echter de mogelijkheid om je gevel af te werken met beitsen voor kleurbehoud. Mits het nodige 5-jarige onderhoud, blijft je houten gevel er zo altijd nieuw uitzien.
Door de blootstelling aan zonlicht, begint elk hardhout en thermisch gemodificeerd hout na verloop van tijd te vergrijzen. Dit natuurlijke proces doet geen afbreuk aan de technische of structurele conditie van het hout. Er bestaat geen houtsoort die niet vergrijst. Je kan ervoor kiezen om je gevel natuurlijk te laten vergrijzen voor een authentieke look, of het proces wat te versnellen voor een egale vergrijzing. 

Wanneer bepaalde delen van een gevel meer in de schaduw zitten dan andere, zoals een oppervlakte onder de dakrand of onder een overkapping, treedt ongelijke vergrijzing op. Om dat verschil op te vangen kan je kiezen voor voorvergrijsd hout of laat je de houten gevelbekleding met een speciale beits behandelen. Hier speelt Woodstoxx op in met de Fassade-collectie, die een meer egale vergrijzing garandeert.
Onder tropisch hardhout vallen natuurlijke houtsoorten met een duurzaamheidsklasse I of II. De hoge duurzaamheidsklasse garandeert een hoge dimensionele stabiliteit, weinig uitzetting, en is bruikbaar voor meer extreme omstandigheden, zoals buiten.Hardhout kan in tegenstelling tot zachtere en minder duurzame houtsoorten onbehandeld geplaatst worden. 
Thermisch gemodificeerd hout of Thermowood ontstaat na een verduurzaamheidsbehandeling via een verhittingsproces. Het gaat hierbij niet om een specifieke houtsoort. De thermische behandeling wordt toegepast op verschillende zachte houtsoorten zodat die een hogere duurzaamheidsklasse krijgen, die gelijkaardig is aan die van hardhout.
Wanneer aan de brandwetgeving voldaan wordt, is houten gevelbekleding minstens even brandveilig als eender welke gevelbekleding. Bepaalde houtsoorten hebben geen nood aan brandvertragende behandelingen, waardoor ze - mits de correcte opbouw - perfect geschikt zijn voor gebouwen tot 10 meter hoog.

Andere houtsoorten zijn bruikbaar voor gebouwen tot 25 meter hoog, dankzij de gepatenteerde Duriflame-behandeling.
Met een jaarlijkse check-up en regelmatige onderhoudsbeurt blijft je gevel in goede staat. Indien gewenst, biedt Woodstoxx je een onderhoudspakket aan. 

In dat geval geven wij je gevel jaarlijks een grondige onderhoudsbeurt, ontfermen we ons over eventuele retouches en plaatsen we ten gepaste tijde een verse afwerkingslaag.
Voor buitengebruik werd meest gangbaar gekozen voor tropisch hardhout, zoals Afrormosia, Padouk of Afzelia. Vanwege ecologische en kwaliteitsredenen werken we bij Woodstoxx voornamelijk met onze eigen Fassade-collectie: 3 snelgroeiende zachthouten, die thermisch werden behandeld en afgewerkt met Duricoat, waardoor het hout dezelfde duurzaamheidsklasses krijgt als hardhout, maar nog impact- en krasresistenter is, meer aanpasbaar is naar je wensen, en langer mee gaat.
Ook gebrand hout is mogelijk: volgens originele Japanse brandtechnieken wordt het oppervlak van het hout gebrand waardoor een unieke onderhoudsvrije houtskoollaag ontstaat. Top product voor een unieke look.
Voor wie houten producten een nieuw leven wil inblazen, is de Oud Hout-collectie het antwoord. Dit recuperatiehout komt uit oude treinwagons of schuren, en krijgt een nieuwe bestemming als gevelbekleding.
Tropisch hardhout was jarenlang dé standaard voor gevelbekleding, dankzij zijn natuurlijke duurzaamheid en weerbestendigheid. Vandaag staat die keuze echter onder druk: veel van deze houtsoorten zijn schaars geworden en daardoor minder verantwoord.

Bij Woodstoxx bieden we daarom bewust een duurzamer alternatief: thermisch gemodificeerd zachthout. Door een speciale warmtebehandeling krijgt dit snelgroeiende hout vergelijkbare eigenschappen als tropisch hardhout, zoals hoge vormvastheid en weerbestendigheid. Binnen onze Fassade-collectie werken we met geselecteerde snelgroeiende houtsoorten, versterkt door het innovatieve Duricoat-procédé. Deze behandeling maakt het hout extra resistent tegen krassen en beschadigingen, en zorgt bovendien voor een meer egale vergrijzing of kleurbehoud van de gevel.
Ja, beide zijn mogelijk en beïnvloeden de look van het gebouw. Verticale plaatsing oogt vaak strakker en moderner, horizontale geeft een meer klassieke uitstraling.
Net zoals alle soorten gevelbekleding, moeten houten gevels ook voldoende geventileerd worden om schimmelvorming en houtrot te vermijden. Bij Woodstoxx werken we daarom altijd met een dubbel achterliggend lattenwerk, waardoor er altijd vrije doorgang is voor frisse lucht.
Thermowood is een algemene term voor thermisch gemodificeerd hout, en staat los van de gebruikte houtsoort.Het biedt een goedkoper en ecologische alternatief voor het courante tropisch hardhout, en heeft een gelijkwaardige duurzaamheidsklasse.
Thermowood is thermisch gemodificeerd hout. Het biedt een goedkoper en ecologische alternatief voor het courante tropisch hardhout, en heeft een gelijkwaardige duurzaamheidsklasse.
Vandaag de dag bestaan er verschillende technieken om buitenhout brandvertragend te behandelen. De voornaamste en meest populaire methode is impregnatie met een zoutoplossing. Na het impregneren wordt het buitenhout voorzien van een coating, zodat de brandvertragende eigenschappen in het hout behouden blijven.

Er bestaat ook brandbeveiliging op basis van polymeren, die niet kunnen worden opgelost door water of afgebroken door uv-licht. De polymeren binden zich onomkeerbaar in het hout, waardoor een afwerking met coating overbodig is. Deze afwerkingstechniek is bijzonder duurzaam en onderhoudsvrij. Zowel bij de coating in combinatie met de zoutoplossing als bij de afwerking met polymeren kies je voor een specifieke kleuring. Zo verkrijg je een brandveilige houten gevel, volledig in jouw stijl.
Raamprofielen en -bekleding worden naar wens afgewerkt in hout, zodat ze mooi opgaan in de houten gevelbekleding. Alternatief laten we de ramen afwerken in volkern (trespa) of aluminium.

Over houten terrasen

Een houten terras vormt een natuurlijke overgang tussen woning en tuin en zorgt voor een warme, uitnodigende buitenruimte. Met de juiste houtsoort en plaatsing biedt het comfort, duurzaamheid en een tijdloze uitstraling. In deze FAQ beantwoorden we de meest gestelde vragen.

Verschillende tropisch hardhouten zoals afrormosia, cumaru, ipé, padoek, jatoba en jutai zijn uitermate geschikt voor je buitenterras aangezien ze van nature een hoge duurzaamheidsklasse hebben, ze zijn en bestand tegen rot, insecten en weersinvloeden. Onbehandeld tropisch hardhout vragen weinig onderhoud en gaan en laten je een leven lang genieten. 
Vraag naar ons FSC® of PEFC gecertificeerd aanbod, dit varieert naar beschikbaarheid en bewijst dat je terrasplanken afkomstig zijn uit duurzaam bosbeheer. 
Een houten terras onderhoud je best met gespecialiseerde reinigingsproducten - zowel in het voorjaar als in de zomer. 

De Out Protector op basis van natuurlijke zepen biedt een preventieve behandeling voor uw terras, die de levensduur ervan zal verlengen en het ontstaan van groenaanslag vertraagt. 
Hardnekkig vuil wordt best verwijderd met Deep Cleaner, die tot diep in het hout dringt en alle vuil naar het oppervlak duwt. Naspoelen met proper water is hoogstnoodzakelijk, gezien het vuil anders terug in het hout zal kruipen.
Alle producten zijn beschikbaar in onze Care Shop!
De levensduur van een houten terras hangt sterk af van twee zaken: enerzijds de houtsoort en anderzijds de kwaliteit van onderhoud. Maar met de juiste zorg en kwaliteitsvolle reinigingsproducten kan een houten terras vele jaren meegaan. 

De juiste reinigingsproducten kan je terugvinden op onze Care Shop!
Dit hangt af van je eigen voorkeuren. Wil je de vergrijzing liever voorkomen? Behandel je terras dan jaarlijks met een UV-beschermende olie – dit kan, maar zal nooit de kleur volledig beschermen. In tegenstelling tot houten gevels, blijft vaak water liggen op specifieke plekken na neerslag, waardoor sommige delen meer afzien dan andere. Een terras laten vergrijzen biedt daardoor altijd de meest uniforme uitkomst.
Voor een houten terras rond een zwembad gebruiken we kwartiershout. Omdat dit stabieler is en minder werking vertoont. De boom wordt in kleine stukken gezaagd waar groeringen parallel zijn. Ook maken we gebruik van inox schroeven die meer resistent zijn voor chloor en zout (=voor aan de kust).
Groenaanslag komt vaak voor op (langdurig) vochtige plekken. Niet enkel hout, maar ook beton of tegels zijn hieraan onderhevig. Korstmos en groenaanslag zijn makkelijk te verwijderen met Deep Cleaner
Al onze producten zijn beschikbaar via de Care Shop!
Een terras met houten planken installeer je steeds op een onderliggende balkenstructuur. Voor het beste resultaat leg je de planken kruislings op de balken. De terrasplanken worden vervolgens vastgevezen op de onderliggers. De onderliggers worden bevestigd op PVC-voetjes, zodat er nooit hout langdurig in plassen water blijft liggen.

Voor wie van een uitgepuurde, strakke look houdt, biedt Woodstoxx ook gevezen en getapte terrassen aan. Hierbij wordt de holte van de vijs opgevuld met kleine houten tappen, waardoor de vijs volledig verstopt wordt. Het resultaat is een elegante, egale look.
De ondergrond van een houten terras moet stevig en stabiel zijn en voorzien van een goede afwatering. De terrasplanken worden vastgevezen op een houten rasterwerk, dat steunt op pvc-dragers. De voetjes kunnen afgesteld worden, zodat het terras perfect vlak ligt. 

De ondergrond is idealiter stabilisé, beton, tegelvloer of in het geval van dakterrassen: roofing.
Standaard wordt een breedte van 145 of 190 mm voorzien. Andere formaten zijn steeds mogelijk op aanvraag.
​In Vlaanderen is voor het aanleggen van een houten terras doorgaans een omgevingsvergunning vereist, aangezien dit als een verharding wordt beschouwd. Echter, er bestaan vrijstellingen van deze vergunningsplicht, mits aan specifieke voorwaarden wordt voldaan.​
Uw houten terras kan vergunningsvrij worden aangelegd als het voldoet aan de volgende criteria:​
  1.  Maximale oppervlakte: Het totale oppervlak van alle niet-overdekte constructies (zoals terrassen, tuinpaden, opritten, enz.) in de zij- en achtertuin bedraagt samen niet meer dan 80 m²
  2.  Afstand tot perceelsgrens: Het terras ligt minstens 1 meter van de perceelsgrens of grenst aan een bestaande scheidingsmuur.​
  3. Afstand tot woning: Het terras bevindt zich op minder dan 30 meter van de woning.​
  4.  Hoogte: Het terras is niet hoger dan 1,5 meter boven het maaiveld.​
  5.  Hemelwaterafvoer: Het regenwater dat op het terras valt, wordt niet afgevoerd naar de riolering of openbare weg, maar infiltreert op het eigen perceel.​
  6.  Ruimtelijke plannen: Het project is niet in strijd met geldende ruimtelijke plannen of verordeningen (zoals een bijzonder plan van aanleg of gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan).​
  7.  Gemeentelijke regels: De gemeente heeft geen strengere regels opgelegd die een vergunning vereisen.​ Indien aan al deze voorwaarden wordt voldaan, is een vergunning niet nodig. 

Als het project echter niet aan deze criteria voldoet, moet u een omgevingsvergunning aanvragen.​
Aangezien lokale overheden aanvullende regels kunnen hanteren, is het raadzaam om contact op te nemen met uw gemeente voor specifieke informatie over uw situatie.
(Bron: Vlaanderen.be)

Over houten wanden

Houten wanden zijn een populaire keuze voor zowel binnen- als buitentoepassingen dankzij hun natuurlijke uitstraling, warme sfeer en veelzijdigheid. In deze FAQ vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over plaatsing, onderhoud, duurzaamheid, isolatie en meer.

Hout is van nature warm en kan ook vanuit een esthetisch oogpunt de ruimte naar een hoger niveau tillen. Daarnaast zorgen ze ook nog eens voor een goede akoestiek.
Een houten binnenwand kan je makkelijk afstoffen. Bij vlekken kan een licht vochtige doek of een speciaal reinigingsmiddel voor hout helpen.
Ja, vaak wordt er een houten afwerking geplaatst op een regelwerk met isolatie (zoals glaswol of houtvezelplaten) erachter.
Ja, vooral bij blootstelling aan veel zonlicht kan hout verkleuren of patina krijgen. Uv-bestendige afwerkingen helpen dit tegen te gaan.
Dit is afhankelijk van de kleur die je kiest. Donkere houtsoorten kunnen een ruimte intiemer maken. Lichtere soorten houden een ruimte uiteraard frisser en ruimtelijker.

Over houten plafonds

Houten plafonds winnen aan populariteit in Vlaamse interieurs, en terecht. Ze geven een warme, natuurlijke uitstraling aan elke ruimte en passen zowel in moderne als landelijke stijlen. Of je nu kiest voor massief hout, houten panelen of fineer, een houten plafond brengt karakter, dempt geluid en zorgt voor een unieke sfeer. 

Een houten plafond heeft enkele onmiskenbare voordelen: 
  • Geeft een natuurlijke en warme uitstraling aan je interieur
  • Zorgt voor een ideaal binnenklimaat door een goede geleidbaarheid waardoor de ruimte traag opwarmt en ook minder snel afkoelt
  • Een houten plafond heeft een positieve impact op de akoestiek van de ruimte
Ja, dat kan perfect. Net zoals bij parket in de badkamer blijft het belangrijk een goede relatieve luchtvochtigheid na te streven. Voorzie dus zeker voldoende ventilatie, en kies bij voorkeur voor een meer vochtbestendige houtsoort.
Een houten plafond kan geschilderd worden indien het hout onbehandeld is of licht werd opgeschuurd. Dit laat je toe om je plafond volledig naar eigen smaak te schilderen.
Vrijwel alle houtsoorten leunen zich perfect aan voor de bekleding van een plafond.
Afspraak maken
Ik ben

Bouwprofessional

Ik ben

Particulier

Ik ben

Architect