Houten Gevelbekledingen

Toon alle collecties

Ben je op zoek naar een houten gevelbekleding? Wens je je voorgevel in een nieuw jasje te steken? Ben je gek op een houten facade? Dan ben je bij Woodstoxx aan het juiste adres voor je houten gevel!

Onze houten gevelbekledingen komen in tal van diverse uitvoeringen. Naast de ruime keuze in houtsoorten, bestaan er ook heel wat verschillende schaafprofielen. Afhankelijk van de architectuur, kan je de richting bepalen van het hout, zijnde horizontaal, verticaal of zelfs diagonaal. Gesloten beplanking, of met open voeg? Alles is mogelijk!

Woodstoxx plaatst altijd geventileerde gevelsystemen, waarbij we de houten beplanking op een draagstructuur bevestigen die toelaat dat het hout ten allen tijde mooi kan uitdrogen. Zo vermijden we vochtige wanden en vochtproblemen.

 

Soorten Houten gevelbekleding

Bij Woodstoxx bieden we tal van verschillende soorten gevelbekledingen uit hout. Verticale gevelbekleding, horizontale, symmetrische en asymmetrische detailleringen, natuurlijke kleuren of bewerkt hout. Kortweg bieden we voor iedere smaak iets unieks.  Vind je in onze collecties niet de gevel waarnaar je opzoek bent? Contacteer ons vrijblijvend en dan zorgen wij voor een oplossing op maat van je wensen.

Ben je op zoek naar een zwarte gevel uit hout? Dan bieden we twee collecties aan die bestaan uit zwarte houten planken: de collectie Zwarthout enerzijds, en de collectie Black-Out anderzijds. De collectie Zwarthout bestaat uit gebrande en gekoolde houten planken, de collectie Black-Out bestaat uit houten planken die behandeld zijn met een zwarte vernislaag.

Ben je op zoek naar een gevelbekleding die bestaat uit planchetten met afwisselende breedtes? Ontdek dan het Unicusprofiel: de gevelbekleding bestaande uit houten planchetten met asymmetrische uitstraling, door gebruik van 3 afwisselende breedtes.

Ben je op zoek naar gevelbekleding uit exotisch hardhout, maar dan net nog iets sterker van kwaliteit? Met Exodur presenteren we een nieuwe generatie exotisch hardhout voor die thermisch behandeld werd. Exodur is die nog harder, stabieler en duurzamer dan de gewone exotische hardhouten. Naast de Exodur collectie bieden we met de tropische hardhouten unieke gevelbekledingen aan die opgebouwd zijn uit de afrormosia of padouk houtsoort. Beide collecties bieden een houten gevelbekleding aan uit heel stevig hout, waarop er quasi geen beweging in zit of geen onderhoud nodig is.

Ben je eerder op zoek naar een gevelbekleding die bestaat uit afzonderlijke houten balken, die dienen als zonnescherm of privacy wand? Dan zullen we je met onze Domino collectie je dromen waarmaken.

Waarom kiezen voor gevelbekleding in hout?

Een houten gevelbekleding is de laatste jaren sterk in omdat het je woning een volledig nieuwe look kan geven. Bovendien zijn vele nieuwe woningen vaak voorzien van een houten wand of een facade met een accent van hout. Dit geeft je woning een warme en natuurlijke look en feel met een moderne touch. Bij Woodstoxx bieden we veel soorten bekledingen aan in verschillende houtsoorten, met aangepaste afwerkingsmogelijkheden. Er zijn zodanig veel realisatie mogelijkheden, dat dat iedere gevel quasi uniek is. Daarnaast gebeurd het plaatsen van een nieuwe houten voorgevel heel snel. Veel sneller dan een nieuwe laag bakstenen plaatsen.


Houtsoorten voor houten gevelbekledingen

Bij Woodstoxx bieden we tal van kwalitatieve houtsoorten aan in ons gamma van houten gevels. Enerzijds kiest men de juiste houtsoort op basis van zijn uitstraling. Hierin speelt de kleur van het hout een rol, maar belangrijker nog de tekening in het hout. Indien men de originele kleur van het hout wenst te behouden, dient het hout behandelt te worden zodat de kleur niet vergrijst. Zonder behandeling zal de houten gevel vergrijzen door het zonlicht. De snelheid waarin de vergrijzing gebeurd hangt af van het soort hout.

De belangrijkste factor voor het type hout die gekozen moet worden, is de duurzaamheidsklasse. De duurzaamheidsklasse bepaald de levensduur van het hout, en zijn bestendigheid tegen klimaatsveranderingen zoals regen, vorst, vochtigheid en droogte. Bij Woodstoxx plaatsen we enkel houten gevels met duurzaamheidsklasse I en II, omdat die het meest resistent zijn en een levensduur hebben van minstens 15 en 25 jaar.

Indien je op zoek bent naar een goedkopere maar toch duurzame oplossing met een milieuvriendelijk karakter, dan is Thermowood jouw beste vriend. Themowood staat voor thermisch behandeld hout. Via een verhittingsproces verkrijgt men een hogere duurzaamheidsklasse. Houtsoorten die aanvankelijk minder geschikt waren voor duurzame toepassingen, komen dankzij dit procedé wel opnieuw in beeld. Meestal worden houtsoorten gebruikt uit duurzaam beheerde Europese bossen. Thermowood is zo een goede keuze wanneer je uit milieuoverwegingen liever geen tropisch hardhout wil gebruiken of als je het te duur vindt.


Afwerking en behandeling

Hardhout en thermisch gemodificeerd hout vergrijzen na verloop van tijd op een natuurlijke manier onder invloed van het weer en UV-bestraling. De vergrijzing doet geen afbreuk aan de technische conditie van het hout. Velen vinden het zelfs mooi omdat het de gevel een authentieke look geeft. Wil je vergrijzing voorkomen? Dan kan je het hout op verschillende manieren laten behandelen.

Laat je gevel behandelen om de originele houtkleur te behouden. Door de houten gevel te behandelen met een dampopen, transparante beits met UV-remmer bescherm je het hout tegen vergrijzing. Je kan de gevel ook laten afwerken met een voedende kleurolie. De behandeling zal ongeveer na 3 à 4 jaar herhaald moet worden.

Houten gevel reinigen

Door het Belgisch klimaat en de luchtvervuiling kunnen houten gevels verkleuren of kan er een groene aanslag ontstaan op de gevel. Na een tijdje kan het dus eens nodig zijn om het hout te verzorgen en de gevel te reinigen. Net zoals bij een houten terras, kan men met warm water en een scheutje javel de gevel eens schrobben, en het vuil wegspuiten met een hogedrukreiniger. Net zoals bij een houten terras, mag men niet te hard spuiten op de houten planchetten. Er zou bij te harde bestraling houtvezels kunnen loskomen en schade ontstaan in de planken.


Prijs van houten gevelbekleding

De prijs is net als bij de bouw van een houten terras afhankelijk van de oppervlakte, de gekozen houtsoort en de moeilijkheidsgraad van de uit te voeren werken. De kost van de constructie waarop de houten gevel vastgehecht zal worden komt er bij, de huur van een hoogtewerker of de plaatsing van stellingen, en natuurlijk de gepresteerde manuren. Kies je voor een isolatie laag? Dan zal dit ook bij de prijs berekend moeten worden.