Houten Gevelbekledingen
Collecties
-
Fassade
Woodstoxx staat nooit stil. Het R&D team ontwikkelde met Duricoat® een gepatenteerd verduurzamingsproces voor zachtere thermisch gemodificeerde houtsoorten.
Met zijn drie snelgroeiende houtsoorten, zestien profileringen en zeven kleuren, garandeert Fassade een egale vergrijzing of kleurbehoud van uw houten gevel.
-
Tropisch Hardhout
Hardhout kent een klassevolle uitstraling. Wij werken hoofdzakelijk met duurzaam hardhout klasse I / II.
Afhankelijk van de houtsoort, kan je ervoor kiezen het hout natuurlijk laten vergrijzen, of om het te behandelen in een kleurtint. -
Zwarthout I Shou Sugi Ban
De Zwarthoutcollectie bestaat uit unieke houtproducten die met vuur zijn bewerkt. De speciale Shou Sugi Ban brandtechniek is geïnspireerd door eeuwenoude Japanse tradities.
Zwarthout is hout die op een gecontroleerde wijze werd gebrand in eigen ontwikkelde ovens. Dit zorgt voor gelijkmatigheid en uniforme technische specificaties. Jarenlang onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten heeft als resultaat dat de bereikte kwaliteit ongeëvenaard is binnen het segment. -
Domino
Domino is een vernieuwend balkenconcept voor zowel binnen- als buitentoepassingen waarbij er naast esthetische redenen ook functionele redenen zijn om te kiezen voor dit type houten gevelbekleding. Het balkensysteem kan dienen als extra zonnescherm of om meer privacy te bieden.
-
Oud Hout
In tijden waar het bewustzijn groeit dat we zorgvuldig dienen om te gaan met wat de natuur ons biedt, is een collectie van recuperatiehout zeker op zijn plaats.
De collectie Oud Hout geeft een tweede leven aan beplanking die reeds een eerste levensverhaal achter de rug heeft. Unieke planken, met elk hun eigen levensweg, bezorgen je project een eigen karakter.
-
Wat zijn de voordelen van Thermowood?
Thermowood is thermisch gemodificeerd hout. Het verhittingsproces zorgt ervoor dat het hout bestand tegen vocht, schimmels en andere invloeden van buitenaf. Meestal worden houtsoorten gebruikt uit duurzaam beheerde Europese bossen. Op die manier is Thermowood een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. Thermowood gevelbekleding is een goedkopere en duurzame keuze, met een ecologisch karakter.
-
Is houten gevelbekleding brandveilig?
Houten gevelbekleding wordt geplaatst volgens de regels van de brandwetgeving. Massief hout valt in de brandklasse D, waardoor onze massief houten gevelbekleding dus perfect geschikt is voor gebouwen tot 10 meter hoog. Op aanvraag is brandreactieklasse B ook mogelijk voor middelhoogbouw, dankzij onze gepatenteerde Duriflame-behandeling.
-
Hoe werkt brandvertragend hout?
Vandaag de dag bestaan er verschillende technieken om buitenhout brandvertragend te behandelen. De voornaamste en meest populaire methode is impregnatie met een zoutoplossing. Na het impregneren wordt het buitenhout voorzien van een coating, zodat de brandvertragende eigenschappen in het hout behouden blijven.
Er bestaat ook brandbeveiliging op basis van polymeren, die niet kunnen worden opgelost door water of afgebroken door uv-licht. De polymeren binden zich onomkeerbaar in het hout, waardoor een afwerking met coating overbodig is. Deze afwerkingstechniek is bijzonder duurzaam en onderhoudsvrij.
Zowel bij de coating in combinatie met de zoutoplossing als bij de afwerking met polymeren kies je voor een specifieke kleuring. Zo verkrijg je een brandveilige houten gevel, volledig in jouw stijl.
-
Is houten gevelbekleding duurzaam?
Door de jaren heen was tropisch hardhout de standaard om een gevel mee af te werken. Het merendeel van deze houtsoorten raakt echter stilaan uitgeput, waardoor het geen al te duurzame gevelafwerking meer is.
Vandaag de dag kijkt men sneller richting thermisch gemodificeerd zachthout, dat dankzij de behandeling evenwaardige eigenschappen vertoont in vergelijking met zijn hardere tegenhanger. Bij Woodstoxx kiezen we binnen onze Fassade -collectie bewust voor snelgroeiende houtsoorten, die daarenboven worden behandeld met het gepatenteerde Duricoat-procédé. Hierdoor wordt het zachthout zeer resistent tegen krassen en beschadigingen. Bovendien garandeert de behandeling een egale verkleuring of kleurbehoud van de gevel.
-
Hoe onderhoud je je houten gevelbekleding?
Met een jaarlijkse check-up en regelmatige onderhoudsbeurt blijft je gevel in goede staat. Indien gewenst, biedt Woodstoxx je een onderhoudspakket aan. In dat geval geven wij je gevel jaarlijks een grondige onderhoudsbeurt, ontfermen we ons over eventuele retouches en plaatsen we ten gepaste tijde een verse afwerkingslaag.
-
Welke houtsoorten kunnen dienen voor gevelbekleding?
Voor buitengebruik kan je kiezen uit tropische hardhouten zoals padouk, afrormosia, meranti, iroko en afzelia. Ook Europese houtsoorten zoals lariks of eik zijn uiterst geschikt. Bij Woodstoxx werken we hoofdzakelijk met duurzaam hardhout klasse I en klasse II.
Naast de klassieke hardhoutsoorten hebben we enkele bijzondere alternatieven in ons gamma. Zwarthout is een uniek product dat bewerkt wordt met vuur. Op gecontroleerde wijze wordt het hout gebrand in speciaal ontwikkelde ovens, voor een uniform resultaat van ongeëvenaarde kwaliteit.
Oud hout geeft een tweede leven aan planken die al een hele weg afgelegd hebben. Een milieubewuste keuze voor unieke planken, die je project een geheel eigen karakter geven.
Voor het gevelconcept Fassade gebruikt Woodstoxx drie snelgroeiende houtsoorten: Abechi, Pina en Limba. Alle houtsoorten behoren tot duurzaamheidsklasse II, werden thermisch behandeld en afgewerkt met Duricoat®, waardoor het hout uiterst krasresistent wordt en zijn uitstraling mooi behoudt.
-
Wat is snijverlies?
Snijverlies is de oppervlakte aan materiaal die verloren gaat door de planken in de gevraagde afmetingen te snijden. Om je hout perfect op je gevel te laten passen en aansluiten, zal er wellicht een deel van het materiaal onbruikbaar zijn. Dit is perfect normaal, maar denk hier wel aan tijdens de berekeningen.
-
Hoeveel snijverlies is er bij houten gevelbekleding?
Het snijverlies is afhankelijk van de te bekleden oppervlakte, de houtsoort en de manier van plaatsen. Bij plaatsing in wildverband kan er 15% verloren gaan, in vaste lengtes 20% en bij recuperatiehout 30%.
-
Hoe worden ramen afgewerkt?
Raamprofielen en -bekleding worden naar wens afgewerkt in hout, zodat ze mooi opgaan in de houten gevelbekleding. Alternatief laten we de ramen afwerken in volkern (trespa) of aluminium.
-
Laat je een houten gevel voorvergrijzen?
Door de blootstelling aan zonlicht, begint elk hardhout en thermisch gemodificeerd hout na verloop van tijd te vergrijzen. Dit natuurlijke proces doet geen afbreuk aan de technische of structurele conditie van het hout. Er bestaat geen houtsoort die niet vergrijst. Je kan ervoor kiezen om je gevel natuurlijk te laten vergrijzen voor een authentieke look, of het proces wat te versnellen voor een egale vergrijzing.
Wanneer bepaalde delen van een gevel meer in de schaduw zitten dan andere, zoals een oppervlakte onder de dakrand of onder een overkapping, treedt ongelijke vergrijzing op. Om dat verschil op te vangen kan je kiezen voor voorvergrijsd hout of laat je de houten gevelbekleding met een speciale beits behandelen. Hier speelt Woodstoxx op in met de Fassade-collectie, die een egale vergrijzing garandeert.
-
Welk hout vergrijst niet?
Er bestaat geen houtsoort die van nature niet vergrijst. Het is echter wel mogelijk om met behandeling de originele houtkleur zo lang mogelijk behouden. Door de gevelbekleding te behandelen met damp-open transparante beits met uv-remmers, bescherm je het hout tegen vergrijzing. Je kan de gevel ook laten afwerken met een voedende kleurolie. De behandeling wordt na ongeveer 3 à 4 jaar herhaald voor een optimaal kleurbehoud.
-
Wat is het verschil tussen tropisch hardhout en thermisch gemodificeerd hout?
Onder hardhout vallen natuurlijke houtsoorten met een duurzaamheidsklasse I of II. De hoge duurzaamheidsklasse garandeert een lange levensduur, hoge weerstand en stevige structuur. Hardhout kan in tegenstelling tot zachtere en minder duurzame houtsoorten onbehandeld geplaatst worden.
Thermisch gemodificeerd hout of Thermowood ontstaat na een verduurzaamheidsbehandeling via een verhittingsproces. Het gaat hierbij niet om een specifieke houtsoort. De thermische behandeling wordt toegepast op verschillende zachte houtsoorten zodat die een hogere duurzaamheidsklasse krijgen, die gelijkaardig is aan die van hardhout.