Afspraak maken

Massief Parket

Wat is een massieve parketvloer?

Massief parket is hét traditionele parket bij uitstek. Massief parket wordt al honderden jaren gelegd. Zo goed als alle herenhuizen en kastelen hadden vroeger een massieve plankenvloer. Dit wordt dan ook bezien als de meest duurzame bevloering.

Een massieve parketvloer bestaat volledig uit hout, in tegenstelling tot samengesteld parket of laminaatvloeren. Het voordeel is dat men een heel authentiek karakter kan bekomen, door bijvoorbeeld te werken met open knopen of een hele ruwe structuur. Een mogelijk nadeel is wel dat een massieve parketvloer een stuk meer kan “werken” en dus ook rapper scheuren en barsten gaat vertonen. Het is werkelijk een volledig natuurlijk product, maar kan bovenal steeds worden herschuurd.

De verschillende houtsoorten van massief parket


Massief eiken parket

Net zoals bij samengesteld parket, kan je bij massief parket ook hier de houtsoort kiezen in functie van jouw persoonlijke smaak. Van grote knopen en barsten tot en met perfecte eerste keuze, breed of smal, alles is mogelijk!

Massief parket wordt hoofdzakelijk op een stabiele houten onderlaag geplaatst, zoals multiplex, OSB, of eiken mozaiekparket. In combinatie met vloerverwarming is dit minder aan te raden vanwege de dikkere opbouw en verhoogde risico op barsten door temperatuurverschillen.


Andere houtsoorten in massief parket

In België is massief parket voor het grootste deel gemaakt uit eikenhout. Massief parket bestaat echter ook vele andere alle houtsoorten, zoals es, kastanje, den, ipé, merbau, teak, wengé, notelaar, enzovoort.

Merk op dat sommige houtsoorten nerveuzer zijn dan andere en de neiging hebben om meer te bewegen. Voor alle exotische houtsoorten die van nature uit donker zijn, moet men in acht nemen dat het mogelijk is dat uw parketvloer op termijn van kleur verandert door blootstelling aan zonlicht en UV-stralen.Plaatsing: Legtechniek voor massief parket


Een massief parket wordt hoofdzakelijk verlijmd en vernageld aan de ondergrond. In vele gevallen is een onderparket nodig om de nodige stabiliteit te garanderen. Na het plaatsen wordt het massief parket geschuurd, opgestopt en vervolgens behandeld met een olie of vernis naar keuze. Indien er gekozen wordt voor een zeer ruw en/of verweerd parket kan dit ook machinaal vooraf worden afgewerkt.

Mozaïekparket en lamel op kant kunnen wel rechtstreeks op de ondergrond verlijmd worden en worden steeds ter plaatse geschuurd, opgestopt en afgewerkt.

Massief parket en afwerkingen

De mogelijkheden qua bewerking bij massief parket zijn eigenlijk dezelfde als samengesteld parket. Men werkt bij voorkeur ter plaatse af met een kleurolie, beits of vernis. De mogelijkheden hierin zijn eindeloos. Planken kunnen ook verouderd worden voor een authentieke look of kunnen een gekartelde voeg krijgen. Er kan ook een lintzaageffect in worden getrokken om de parket nog wat extra karakter te geven.

Prijzen voor massief parket

De prijs van een massief houten vloer is zeer variabel en hangt van veel criteria af. Dit kan in principe vanaf 40€ en kan vrij onbeperkt oplopen, afhankelijk van de specifieke wensen. Kom zeker bij ons langs om te zien wat mogelijk is!