Artur, stielman terras

"Inspelen op het hout én de locatie."

stielman terras

- Een rechthoekig terras: daar vindt Artur Sarmosian maar weinig aan. Geef hem liever een terras vol bogen, uitsparingen en treden. Dan kan hij tenminste écht tonen wat hij kan. “Hoe moeilijker de opdracht: hoe liever ik het uitvoer.”Artur is een van de specialisten in het installeren van een houten terras. En die specialisatie toont hij maar wat graag. “Een terras lijkt een terras, maar pas als je elke plank apart moet uitmeten, aanpassen, en bogen en uitsparingen moet integreren, wordt het echt plezant”, klinkt het. Zijn moeilijkste opdracht? Een uitgebreid terras verspreid over elf treden met twintig ingevoegde bogen. Ingewerkt in de trappen, uiteraard. “Bovendien wil je geen zogenaamd restplankje op het einde. Daarom versmallen we de planken tot egale breedtes, zodat ze precies de oppervlakte invullen.”


- “Pas als je elke plank apart moet uitmeten en aanpassen, wordt het echt plezant.”


Niet enkel de vorm van het terras is bepalend voor de aanpak. Ook de plaats en de houtsoort. “De ene houtsoort is gevoeliger voor uitzetting dan de andere. En daar moet je op inspelen. Bijvoorbeeld voor de rand van een zwembad kiezen we ter plaatse de planken met rechte nerven. Die zijn iets minder gevoelig aan vocht en temperatuurschommelingen. Zelfs met de zon of schaduw houden we rekening.”

Eén zaak moet Artur nog aan werken: zijn eigen houten terras. “Het is er nog niet, maar komt er ooit wel”, lacht hij. “Dan kies ik voor padoek. Het hout is erg stabiel, recht en vrij licht. Dat maakt het makkelijker hanteerbaar en aangenaam om mee te werken. Met het lichtere gewicht spaar ik mijn rug een beetje. Dat is ook mooi meegenomen”, besluit Artur met een knipoog.


- Woodstoxx
Wie: Artur Sarmosian
Leeftijd: 28
Functie: Installateur terrassen
Quote: “Natuurlijk ben ik trots als een mooi terras afgewerkt is. Ik neem er zelfs foto’s van.”