Jonas, stielman gevel

"Elke houtsoort vraagt een andere aanpak."

Stielman gevel

- Neem het van een ervaren schrijnwerker aan: geen enkel muur is recht. Daarom wordt bij het plaatsen van houten gevelbekleding eerst een lijnrechte structuur geplaatst. “Met regelschroeven. Zo zetten we alles waterpas. Tot op de millimeter”


Aan het woord is Jonas Allegaert. Sinds vier jaar is hij gespecialiseerd in het afwerken van gevels en buitenaccenten in hout. “Buitenschrijnwerk is altijd uitdagend. Je weet nooit hoe de muur eruitziet, en vooral hoe recht of scheef hij is. In de praktijk werken we altijd met een laser om de structuur te plaatsen. Met of zonder isolatie. Het is een kwestie van alert zijn en goed rekenen.”


- “Je weet nooit hoe de muur eruitziet, en vooral hoe recht of scheef hij is.”


Als ploegleider heeft Jonas zicht op alle details van de afwerking. Van bescheiden gevelbekleding tot het aankleden van een volledig kantoorgebouw of appartement. “Voorbereiding is alles. Elke dag overloop ik met de projectleider wat er moet gebeuren, en waar we extra aandacht moeten aan besteden. Het vraagt een strakke organisatie om alles vlot te laten verlopen.”

- “Ik werk het liefst met ayous. Het hout is erg zacht, maar wel heel stabiel en altijd loodrecht.”

Bovendien is het ene hout het andere niet. In de taal van Jonas: “Sommige houtsoorten zijn nerveus.” Wat wil zeggen dat het weer en temperaturen meer invloed hebben op het uitzetten. “Daar houden we rekening mee via de uitzetvoegen. De speling is afhankelijk van de houtsoort. Ik werk het liefst met ayous. Het hout is erg zacht, maar wel heel stabiel en altijd loodrecht. Ook padoek is erg aangenaam om mee te werken. Het vergrijst ook mooi. Zo zie ik het zelf het liefst.”


- Woodstoxx
Wie: Jonas Allegaert
Leeftijd: 27
Functie: Installateur gevelbekleding
Quote: “In de regen werken vind ik niet erg. Integendeel. Sinds ik elke dag buiten werk, was ik nog geen enkele dag ziek.”