Facebook Pixel

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Ok

Houten Terrassen

Gedetailleerd zoeken

Houten Terras – Hout voor Terrasbouw – Houten Terrasplanken

Ben je op zoek naar een aannemer voor de installatie van je houten terras? Ben je op zoek naar hout voor je terras aanleg? Heb je houten terrasplanken nodig om zelf je terras te plaatsen? Dan ben je bij Woodstoxx aan het juiste adres! Bij Woodstoxx vind je verschillende houtsoorten voor de aanleg van je nieuwe terras. We bieden enkel de allerbeste houtsoorten aan die voorzien van een PEFC en FSC label. Dit bewijst dat het hout voor je terras enkel en alleen maar afkomstig is uit duurzame bosbouw. In ons gamma terrashout vind je de gekende tropische houtsoorten zoals Padouk, Ipé, Afrormozia, Massaranduba, Cumaru, Tatajuba en Jutai. Daarnaast bieden we ook nog terrashout aan in thermisch grenen. Ben je op zoek naar een professionele installateur voor je terras? Dan kan je rekenen op het team van de ambachtelijke Woodstoxx vakmannen met jarenlange ervaring in de terraswereld.

Waarom kiezen voor een (hard)houten terras?

Een houten terras past door zijn natuurlijk karakter praktisch bij alle verschillende type woningen en stijlen. Door de vele verschillende houtsoorten, soorten oppervlakte behandelingen, lengtes en breedtes, zijn er oneindig veel mogelijkheden om van je houten terras een uniek exemplaar te maken. Een hardhouten terras straalt klasse en luxe uit, wat niet altijd van een tegelvloeren terras kan gezegd worden. Daarnaast warmen houten terrassen minder op onder direct zonlicht, dit in tegenstelling tot tegels die verschrikkelijk heet kunnen worden. Bovendien is hout een natuurlijk product. Als die afkomstig zijn uit duurzame bosbouw, dan is een houten terras een zeer ecologisch alternatief.

 

Prijs van een houten terras

De prijs van een houten terras hangt af van de houtsoort. Kies je een schaarse houtsoort, dan zal die erg duur geprijsd zijn. Kies je voor tropisch hardhout, dan zal die ook iets duurder zijn dan een Europese houtsoort. Daarnaast is er nog de installatie kost, de kost van de terrasdragers, de terrasonderliggers, de vijzen en optioneel de behandeling van het hout.

Woodstoxx Terras installatiedienst/plaatsingsdienst

Contacteer ons gratis en vrijblijvend voor een offerte te bekomen voor de professionele installatie van uw terras door onze Woodstoxx vakmannen. Onze vakmannen hebben jarenlange ervaring in de aanleg van houten terrassen en realiseerden reeds duizenden terrassen. Je kan de terrasrealisaties hier terugvinden.

Reinigen van een houten terras

De kans bestaat er natuurlijk wel in dat er op het terrashout een groene aanslag ontstaat. Om het groene aanslag te verwijderen, kunt u het beste de terras reinigen met water met een scheutje javel in. Je dienst simpelweg het hout in te wrijven met een schuurborstel en even de javel te laten inwerken. Daarna kan je het terras afspuiten met een hogedrukreiniger, weliswaar van op voldoende afstand. Indien je te dicht met een hoge druk reiniger sproeit, kan de houtvezel beschadigd worden en zou het hout versplinteren.

Terrassen uit tropisch hardhout

Hout moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om buiten te kunnen worden gebruikt. Het moet stevig zijn, slijtvast en bestand tegen zwammen en schimmels. In het algemeen bestaat er een directe band tussen de dichtheid van het hout en zijn duurzaamheid. De meeste tropische houtsoorten wegen meer dan 600 kg per m³ en dat is zowat de drempelwaarde waarboven hout een grote natuurlijke weerstand heeft tegen schimmel veroorzakende organismen.

Naargelang de natuurlijke duurzaamheid wordt hout ingedeeld in duurzaamheidsklassen van I tot V. Hout van klasse I is zeer duurzaam en blijft minstens 25 jaar goed. Houtsoorten van klasse 3 t.e.m. 5 zijn niet duurzaam genoeg voor een terras en bieden wij dus ook niet aan.

Andere eigenschappen van het hout waarmee rekening moet gehouden worden zijn de stabiliteit, voor het liefst zo min mogelijk vormveranderingen kunnen voorkomen en de stijfheid, die de draagkracht van het hout bepaald. Elke houtsoort vergrijst op een verschillende manier, met een uniek grijs kleur en unieke tekeningen.  De onderhoudsvriendelijkheid, kwaliteit en duurzaamheid van een houten terras zullen vooral bepaald worden door de gekozen houtsoort en de dikte van de planken.

Hieronder vind je korte beschrijvingen van de verschillende terrashouten die we aanbieden, met hun eigenschappen en sterkte punten. De meest courante tropische houtsoorten bij Woodstoxx zijn Padouk, Ipé, Afrormozia, Massaranduba, Cumaru, Tatajuba en Jutai.

 

Padouk Terrashout – Tropisch hardhouten terras uit padouk hout

Padouk is een zeer duurzame houtsoort uit Midden -en West-Afrika, meer bepaald uit Gabon en Kameroen. Het is een stabiele houtsoort met een fraaie koraalrode kleur, een paarsbruine kernkleuren een crèmekleurige spint. Net zoals alle houtsoorten, vergrijst deze kleur naar verloop van tijd. Bij Padouk gebeurd de vergrijzing snel en sterk, maar de schakeringen in het hout blijven wel duidelijk zichtbaar. Indien men de originele kleur wenst te behouden, kunnen de padouk terras planken behandeld worden met een laagje olie. Het padouk hardhout is heel geschikt voor hoogwaardige toepassingen zoals buitenschrijnwerk. In België wordt padouk altijd ingevoerd als ruw gezaagd hout van topkwaliteit FAS (First and Second). Padouk heeft een lagere densiteit dan Ipé, maar heeft wel dezelfde duurzaamheidsklasse 1.

Ipé Terrashout – Tropisch hardhouten terras uit ipé hout

Eén van de populairste houtsoorten van de laatste jaren is de Ipé houtsoort, afkomstig uit Zuid-Amérika, meestal uit Brazilië. Het is een houtsoort met een zeer fijne nerf, een bruine kern, geelachtig spinthout en vaak met lichte tot donkere strepen. Dit tropisch hout is door zijn hardheid en dichtheid, 1.050 kg per m³, zowel geschikt voor binnen schrijnwerk, zoals plankenvloeren en meubels, als buitenwerk zoals constructies, gevelbekleding, tuinmeubelen en terrassen. Ook behoort deze houtsoort tot duurzaamheidsklasse 1, en de levensduur van dit hout zit rond de 20 à 25 jaar.

Cumaru Terrashout – Tropisch hardhout uit cumaru hout

De cumaru houtsoort is een tropisch houtsoort uit Zuid-Amerika, uit de landen Brazilië, Panama en Colombia. Omdat deze houtsoort niet echt stabiel is, wordt deze altijd gevezen geplaatst. Het is een perfect alternatief voor de bankirai houtsoort, een houtsoort die niet meer in ons assortiment zit, omdat deze net iets te glad is om over te lopen bij regen. Cumaru heeft een duurzaamheidsklasse 1, heeft een geelbruine tot roodbruine kleur, met donkere middelgrote nerven. Het cumaru hout is zeer zwaar, namelijk 1.070 kg per m³ en is van nature zeer hard.

 

Afrormosia Terrashout – Tropisch hardhout uit Afrormosia hout

Afrormosia hout is afkomstig uit Centraal-Afrika, en is een roodbruine houtsoort met donkere fijne nerven. Afrormosia behoort tot duurzaameheidsklasse I en II, en is eerder een lichte houtsoort, met een gewicht van 740kg per m³. Dit is ook een beschermde houtsoort waarop de handel sterk gecontroleerd wordt. Ook voor deze houtsoort hebben we de PEFC en FSC labels.

 

Thermisch Grenen – Terrashout uit thermisch grenen, naaldhoutsoort

Thermisch grenen is grenenhout, één van de meest courante naaldhoutsoorten, dat thermisch behandeld werd in een soort oven. Door het hout te bewerken met stoom en hoge temperaturen wordt het leven uit het hout gehaald, waardoor dit hout niet zal uitzetten of werken. Via dit proces word het grenenhout gemodificeerd tot een duurzaam en hard hout die vergelijkbaar is met tropische houtsoorten. Dit proces word gerealiseerd zonder chemicaliën, waardoor het ecologisch is. Het prijsverschil is ook heel opmerkelijk, omdat naaldhoutsoorten heel snel groeien en in Europa te vinden zijn.