Parket

Collecties

Toon alle collecties

 • Kan parket op vloerverwarming?

  Ondanks wat vaak beweerd wordt, zijn parket en vloerverwarming perfect met elkaar te combineren, al is het type parket hier bepalend voor. Terwijl we vloerverwarming afraden bij een massief parket, zorgt de gelaagde opbouw van fineer- en meerlagenparket voor een uitstekende warmtegeleiding, wat het uitermate geschikt maakt voor vloerverwarming en -koeling. 

  Woodstoxx beschikt over alle nodige attesten, die de nodige warmtegeleiding voor vloerverwarming bevestigen.

 • Wat is de ideale luchtvochtigheid voor parket?

  De ideale relatieve luchtvochtigheid voor parket in huis ligt tussen 45% en 65%. Hout leeft, wat betekent dat het zich aanpast aan het klimaat van de omgeving en dus ook aan de luchtvochtigheid.

  Bij een te lage relatieve luchtvochtigheid zal het parket krimpen, waardoor barstjes, splinters of lichte schotelvorming kan ontstaan. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt daarentegen voor een uitzetting van het hout, waardoor het parket uit zijn voegen kan treden.

  Ook je gezondheid is gebaat bij een goede luchtvochtigheid. Te droge lucht in je woon- en werkomgeving kan symptomen veroorzaken zoals hoofdpijn, droge ogen, keelpijn, droge huid en een gebrek aan concentratie.

  Enkele tips

  • Meet de luchtvochtigheid met een hygrometer.
  • Gebruik een luchtbevochtiger om niet alleen je parket, maar ook je gezondheid te beschermen.
  • Zakt de luchtvochtigheid onder 45%, start dan meteen met bevochtigen.
  • Controleer regelmatig en vermijd gezondheids- en parketproblemen.
 • Hoe kan je parket afwerken?

  Natuurlijk wil je dat je parketvloer een leven lang meegaat. Daarvoor is de afwerking van cruciaal belang. Afhankelijk van je situatie stelt Woodstoxx de meest geschikte bewerking van je houten vloer voor.

  Geolied parket

  De naam zegt het zelf. Geolied parket wordt afgewerkt met enkele lagen olie, die volledig in de planken trekt. Het grote voordeel van geolied parket, is dat het een brede waaier aan kleuren biedt. Graag een houten vloer in een grijze tint met een matte finish? Of toch liever een glanzende bruine look? De mogelijkheden bij geolied parket zijn legio. Bovendien is deze parketvloer gemakkelijk te onderhouden, al moet het onderhoud wel consequent gebeuren. Indien gewenst, kan een deel van de vloer ook lokaal behandeld worden.

  Vernist parket

  Vernis geeft je parketvloer een beschermende laag. Die afsluitende laag voorkomt dat vloeistoffen in het hout trekken, waardoor dit type parket erg vlekbestendig is. Vernist parket is zeer makkelijk in onderhoud, maar is iets duurder dan een geolied parket. Op lange termijn is een vernist parket minder duurzaam, omdat beschadigingen en plaatselijke slijtage niet lokaal bijgewerkt kunnen worden. Bijgevolg moet bij beschadiging het volledige oppervlak opnieuw geschuurd en afgewerkt worden.

  BRUT PARKET

  Bij bepaalde types parket, is een laatste mogelijkheid om helemaal geen afwerking te voorzien. Dit zorgt voor een zeer authentieke uitstraling, maar het brute hout is meer onderhevig aan vlekken, waardoor een correct onderhoud zeer belangrijk is.

 • Hoe duurzaam is parket?

  Wie parket kiest, kiest een warme en authentieke houten vloer, die duurzaam is in iedere zin van het woord.

  Een duurzame houten vloer begint bij het juiste hout. Woodstoxx werkt met gecertifieerd hout uit ecologisch bosbeheer, bij voorkeur met FSC®- of PEFC-label. Los daarvan is hout op zich al een hernieuwbare grondstof met een lange levensduur. Daarenboven blijft het door de boom opgenomen CO2 gevangen in het hout, waardoor het een uiterst geschikte keuze is als duurzaam bouwmateriaal. 

  Harde houtsoorten - zoals Europese eik - zijn het sterkst, maar ook zachtere houtsoorten zijn na de juiste behandeling bijzonder duurzaam. Met een professionele plaatsing, een goede afwerking en regelmatig onderhoud, gaat je parketvloer een leven lang mee.

 • Kan je parket op een trap plaatsen?

  Een trapbekleding in hout, zorgt ervoor dat je parketvloer en je trap naadloos in elkaar overgaan.  Voor een dergelijke afwerking zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor eiken traptreden die passen bij de net geplaatste vloer, maar ook een betonnen trap kan door Woodstoxx probleemloos bekleed worden met hout. We werken de treden af in de kleur en textuur, die perfect bij je vloer past.

  Op esthetisch vlak is dit een grote meerwaarde, maar ook praktisch gezien heeft een houten trap enkele voordelen. Houten traptreden zijn namelijk geluiddempend en bovendien ook een duurzame keuze.

  Afbeeldingen
 • Hoe moet ik parket reinigen?

  Een parketvloer straalt een unieke charme en authenticiteit uit. Zoals bij alle materialen, dient ook een houten vloer correct en regelmatig te worden onderhouden om deze uitstraling te behouden. 

  Afhankelijk van de bevuiling van de vloer, volstaat stofzuigen of een vochtige reiniging. Periodiek dient echter een grondiger onderhoud te worden uitgevoerd, waarvoor best gespecialiseerde onderhoudsproducten worden gebruikt. Het is heel belangrijk te weten hoe je vloer is afgewerkt (Olie, UV-olie of Vernis) zodat je zeker het juiste product gebruikt.

 • Hoe kan ik parket leggen?

  Er zijn heel wat mogelijkheden om zelf parket te leggen, maar het beste resultaat verkrijg je met een professionele plaatsing. Het team van Woodstoxx garandeert een parketvloer die tot in de puntjes afgewerkt is. Een parketvloer kan je rechtstreeks op chape, op een bestaande tegelvloer of op een effen ondervloer installeren. Alle oneffenheden worden minutieus weggewerkt voor de plaatsing.

  Of je nu kiest voor gelijmd parket of zwevend parket, onze vakmannen kennen de kneepjes van het vak. De plaatsing van zwevend parket verloopt snel en is daarom meestal de goedkoopste optie. Een zwevende vloer is bovendien gemakkelijk te herstellen of te verwijderen. Wanneer je zelf je houten vloer wil installeren, kies je best voor zwevend parket.

  Gelijmd parket biedt net dat tikkeltje meer. De vloer is uiterst stabiel en het geluid van voetstappen wordt tot een minimum herleid. De lijm houdt de parketvloer op zijn plaats, ook bij schommelingen in temperatuur of luchtvochtigheid. Het verlijmen van een parketvloer vereist expertise. Je laat dit dus best over aan een professional.

 • Wat is een sortering?

  De sortering van een parketvloer bepaalt het uitzicht ervan. Parketplanken kunnen zich van elkaar onderscheiden naargelang het aantal knopen en de grootte ervan, maar ook kleine barstjes en de vlammen van het hout zijn zeer bepalend.

  Binnen de verschillende collecties van Woodstoxx, vind je volgende sorteringen terug:

  LONDON COLLECTIE

  Select/Bis: Hier zijn knopen met een diameter tot 10mm beperkt toegelaten. Op haarscheurtjes na, vind je er geen barsten of spinthout terug, en deze planken hebben een zachte vlamtekening.

  Elegance: Gezonde knopen mogen een diameter hebben tot 30mm. Kleine eindscheuren en beperkt spinthout zijn hier toegelaten.

  Classic: Knopen tot 50mm zijn toegestaan. Houtscheuren en beperkt spinthout zorgen voor een mooi rustiek uiterlijk.

  PROVENCE COLLECTIE

  ABCD: De ABCD-sortering zorgt voor een mix van rustige planken en planken met meer knopen en vlammen. Hierdoor krijgt je vloer een zeer mooie variërende uitstraling.

  BELGIQA COLLECTIES

  Prime: Een klein aantal knopen met een maximale diameter van 10mm zijn toegestaan. Barstjes vind je hier niet terug.

  Natural A: Knopen met een diameter tot 20mm zijn in beperkte mate toegelaten. Deze sortering heeft geen barstjes.

  Natural AB: Knopen tot 30mm zijn onbeperkt toegestaan, maar steeds opgestopt voor een egaal oppervlak. Ook hier zijn geen barstjes aanwezig.

  Natural B: Bij deze sortering zijn barstjes en knopen tot 50mm onbeperkt toegestaan, al zijn ze steeds opgestopt voor een vlak oppervlak.

  Art: Barsten en open knopen tot 50mm diameter zijn onbeperkt toegelaten.

  Art+: Barsten en open knopen tot 50mm diameter zijn onbeperkt toegelaten. Deze sortering heeft meer reliëf en open barsten dan de gewone Art-sortering.

  Stormhout: De open knopen en droogbarsten van de Stormhout-sortering zorgen voor een verweerd uiterlijk, dat wordt afgewerkt met een lintzaageffect. Zo verkrijg je een zeer warm parket met een aangenaam reliëf.

 • Wat is de beste ondergrond voor parket?

  Een parketvloer kan je laten installeren op elke effen ondervloer. Oude tegels zijn een prima ondergrond voor parket, maar ook een oude houten vloer kan perfect als basis dienen. Wel is het mogelijk dat bestaande tegels of oud parket nog behandeld moet worden om een volledig vlakke ondergrond te verkrijgen. Een dekvloer of chape is gegarandeerd vlak en stevig, wat de plaatsing van parket bijzonder gemakkelijk maakt.

 • Welke legpatronen bestaan er voor parket?

  Naast de kleur en de textuur bepaalt het legpatroon van je parketvloer voor een groot deel de look en feel van je interieur. Er zijn talloze manieren om een houten vloer te leggen. Een klassiek plankenpatroon of toch eerder een visgraat of Hongaarse punt? Bij Woodstoxx kan het allemaal.

  Plankenvloer

  De klassieke plankenvloer blijft nog steeds de meest courante keuze. Deze vloer hoeft niet in een patroon gezaagd te worden, waardoor er minder snijverlies is en het hout dus optimaal gebruikt wordt. De houten planken worden naast elkaar geplaatst, in een wederkerend of wild patroon. De breedte, de lengte, de kleur en de afwerking van de planken kan Woodstoxx volledig personaliseren. Meestal opteren we voor een eiken vloer. Eikenhout is namelijk zeer geschikt voor verschillende behandelingen, wat resulteert in een mooi eiken parket.

  Wisselende breedtes

  Ben je op zoek naar een plankenvloer met een speelse twist? Dan is een patroon met wisselende breedtes misschien wel iets voor jou. De verschillende plankenbreedtes geven de ruimte een meer natuurlijke uitstraling. Het legpatroon met wisselende breedte kan volledig aangepast worden aan jouw wensen, waardoor je een elegant eiken parket op maat krijgt.

  Visgraat

  Een visgraatparket is een prima alternatief voor de traditionele plankenvloer. Het V-vormige patroon is een klassieker die tijdloze klasse uitstraalt. Langwerpige, rechthoekige planken - meestal uit eikenhout - worden pijlvorming op de vloer geplaatst. De correcte plaatsing van een visgraatvloer vereist de nodige vakkennis. Voor een parket in visgraatmotief kan je steeds bij Woodstoxx terecht.

  Hongaarse punt

  Een Hongaarse Punt lijkt op het eerste gezicht misschien iets weg te hebben van een vloer in visgraatmotief, maar toch heeft deze parketvloer een heel andere uitstraling. De rechte naad van de Hongaarse punt, geeft je vloer een symmetrische, strakke look.

  Versailles

  De naam verraadt het al: dit legpatroon werd destijds ontworpen voor het Kasteel van Versailles. Tegenwoordig vindt het bijzondere ontwerp steeds vaker de weg naar hedendaagse woningen. Het patroon bestaat uit diagonaal vlechtwerk met een vierkante rand. Kenmerkend voor Versailles parket is dat de vierkante blokken vaak onder een hoek van 45 graden in de ruimte geplaatst worden. Voor Versailles wordt massief Europees eikenhout gebruikt.

  plankenvloer parket met wisselende breedtes visgraat parket hongaarse punt versailles patroon
 • Wat is het verschil tussen visgraatparket en Hongaarse punt?

  Hoewel de meeste mensen voor een traditionele plankenvloer kiezen, winnen visgraatparket en Hongaarse punt steeds meer aan populariteit. De puntige patronen stralen klasse uit en geven je interieur net dat tikkeltje extra originaliteit.

  Een visgraatvloer bestaat uit rechthoekige planken van gelijke lengtes hebben, die haaks in een hoek van 90 graden geplaatst worden. Dit resulteert in het karakteristieke trapsgewijze patroon. Het visgraatpatroon geeft een tijdloze en sfeervolle uitstraling aan je ruimte.

  Bij een Hongaarse punt hebben de houten planken de vorm van een parallellogram. Ze worden in een hoek van 45 tot 60 graden gelegd, waardoor één rechte lijn ontstaat waar twee houten planken elkaar raken. De Hongaarse punt geeft je interieur een strakke en symmetrische look.

  Voorbeelden visgraat (Belgiqa parketvloeren)

  Voorbeelden Hongaarse punt (Belgiqa parketvloeren)

  Afbeeldingen
 • Kan je een parketvloer op maat laten maken?

  Elke houten vloer wordt op maat gemaakt en is dus volledig personaliseerbaar. Jij kiest de houtsoort, de breedte van de planken en de kleur van je parket. Graag traditionele planken, een visgraatparket of een verrassende kleur? Woodstoxx adviseert je bij de keuze van de parketvloer voor jouw interieur.

 • Welke soorten parketvloeren zijn er?

  Er bestaan verschillende soorten parketvloeren, afhankelijk van het hout en de samenstelling. Bij Woodstoxx onderscheiden we vier verschillende types. Elk met een unieke look en eigen troeven.

  Massief parket

  Massief parket is de bekendste parketsoort. De planken bestaan voor 100% uit massief hout. Hier worden dus geen verschillende houtsoorten gecombineerd om één plank te vormen, maar wordt de plank op zijn geheel verwerkt tot parketvloer. Voor een slijtvaste en stijlvolle massieve houten vloer, kies je het beste voor hardhout.

  Meerlagenparket

  De naam spreekt voor zich. Meerlagenparket bestaat uit meerdere lagen hout. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de opbouw van het parket. Bij een tweelaags parket wordt de toplaag verlijmd op een drager in multiplex. Dat is een structuur van kruislings verlijmde planken, die extra stabiliteit en rechtheid bieden. Bij drielaags parket wordt onder de toplaag een dragerconstructie voorzien, met een verstevigende laag in hardhout en een rug in hardhoutfineer. Door de dragerconstructie dwars op het hardhout te verlijmen, wordt het hout maximaal gestabiliseerd.

  Fineerparket

  Fineerparket bestaat uit een onderlaag, een tussenlaag uit HDF en een dunne toplaag van houtfineer. Ons fineerparket van Parky wordt afgewerkt met een toplaag die geperst wordt op een hoge-densiteitplaat. Het hout wordt slijtvast en krasbestendig gemaakt met een sterke en onzichtbare 8-lagenvernis. Fineerparket lijkt qua opbouw op een laminaatvloer, maar dan met een toplaag uit echt hout. Hierdoor krijg je de look en feel van een echte parketvloer aan een scherpe prijs.

  Oud hout

  Wie kiest voor hout, kiest voor een vloer met karakter. Wie daar graag nog net iets verder in gaat, kan kiezen voor een parket op basis van oud hout. Woodstoxx geeft exclusieve verouderde houtsoorten een nieuw leven in hedendaagse woningen. Kleurverschillen, knopen en barsten dragen bij aan de robuuste stijl en charme.

 • Welke houtsoorten worden gebruikt voor parket?

  Er bestaan heel wat houtsoorten die prima als parketvloer kunnen dienen. Het vaakst plaatsen we een eiken vloer, uit Franse of Europese eik, maar ook zachtere houtsoorten kunnen bewerkt worden tot stevige vloerplanken. Daarnaast werkt Woodstoxx ook met enkele vergeten en exotische houtsoorten zoals afrormosia, douglas, es, mahonie, notelaar, olm, populier, teak en wengé. Elke houtsoort heeft zijn eigen karakteristieke look en feel.

 • Wat zijn de voordelen van parket?

  Een echte houten vloer geeft karakter aan je interieur. Elke plank is uniek en heeft zodoende een eigen tekening, structuur en afwerking. Een afwerking met olie of vernis, zorgt ervoor dat je parket - met het juiste onderhoud - een leven lang mooi blijft. Bovendien kan parket prima gecombineerd worden met bestaande of nieuwe vloerverwarmingssystemen.

  Een houten vloer isoleert beter dan tegels en voelt warmer aan onder de voeten. Onze houtsoorten met certificaat van duurzaam bosbeheer zijn een ecologisch verantwoorde keuze, die je een leven lang genot van jouw parketvloer garanderen.

  Tot slot kan je je parketvloer zo kiezen, dat hij perfect beantwoordt aan je persoonlijke smaak. Een originele visgraatvloer of liever de traditionele legwijze? De mogelijkheden zijn eindeloos. Van legpatroon tot houtsoort, in een waaier aan kleuren en afwerkingsmogelijkheden. Jij kiest op maat van jouw interieur. Correct geplaatste parketvloeren verhogen bovendien de waarde van je huis.

  De keuze voor parket betekent:

  • een authentieke vloer
  • gemak in het onderhoud
  • een ecologische keuze
  • een vloer met lange levensduur
  • volledig volgens jouw smaak