Parket

Toon alle collecties

Ben je op zoek naar een parketvloer of een houten vloer van de hoogste kwaliteit? Dan is Woodstoxx de ideale partner voor jou. In onze belevingscentra in Menen en Gent kan je als particulier, architect of projectontwikkelaar kennismaken met onze producten. 

Wij verkopen niet alleen parket, maar zorgen ook voor de installatie dankzij een groot team van ervaren installateurs. Woodstoxx ademt ambacht en staat daarom in de wereld van parketvloeren bekend als topspeler op vlak van kwaliteit en installatie. Installaties van parketvloeren gebeuren steeds volgens de regels van de kunst. 

Voordelen van een houten vloer of parketvloer

Wat zijn nu de voordelen van een houten vloer? Ten eerste geeft een echte houten vloer een uniek karakter aan jouw interieur. Geen enkele plank is dezelfde. Iedere plank heeft zijn eigen tekening, structuur en afwerking. Parket is een vloer dat leeft, waardoor het vol van karakter is.

Ten tweede is een parketvloer ecologisch en future-proof. Een parketvloer krijgt jaar na jaar meer karakter en kan je gemakkelijk onderhouden met vernis of olie. Hierdoor wordt je parket weer zo goed als nieuw. Bovendien isoleren parketvloeren je vloer beter dan tegels en kunnen de hedendaagse parketvloeren ook gebruikt worden in combinatie met bestaande of nieuwe vloerverwarmingssystemen. Correct geplaatste parketvloeren verhogen ook de waarde van je huis.

Tot slot kan je een parketvloer zo kiezen, dat hij perfect beantwoordt aan je persoonlijke smaak. Er zijn oneindig veel kleuren en afwerkingsmogelijkheden. Bovendien kan je ook kiezen tussen verschillende houtsoorten en legpatronen. Bij Woodstoxx bieden we onze parketvloeren aan in de tranditionele plankenvloer legwijze, maar ook in visgraat parket, Hongaarse punt of Versaille stijl.


Soorten parketvloeren

Eén ding is zeker, als je kiest voor parket, geniet je van een houten vloer die warmte en gezelligheid uitstraalt in je ruimte. Er bestaan verschillende soorten parketvloeren, die bij Woodstoxx onderverdeeld zijn in vier verschillende types. Zo bieden wij massief parket, meerlagenparket, fineerparket én zelf houten vloeren op basis van verouderd hout en oude planken aan.

Massief Parket

De meest gekende vorm van parket is massief parket. Dit parket is bestaat uit één volledig stuk hout. Hier worden er dus geen verschillende soorten  massief hout gecombineerd om één plank te vormen, maar wordt de houtplank op zijn geheel bewerkt tot vloer. Als houtsoort wordt best geopteerd voor hardhout. Massief parket is pure prestige. Hoe zeldzamer de houtsoort, hoe duurder je massief parket.

Meerlagenparket of Half-massief parket

De naam van dit type parket verklapt natuurlijk al iets over opbouw ervan. Meerlagenparket is samengesteld uit verschillende lagen hout. Enerzijds heb je een tweelaagse opbouw en anderzijds een drielaagse opbouw. Bij een tweelaags parket wordt de toplaag verlijmd op een drager, de multiplex. De multiplex is een opbouw van een aantal laagjes kruisgelegde plankjes, die zorgen voor extra stabiliteit en rechtheid. Bij drielaags parket wordt onder de toplaag een dragerconstructie voorzien met een verstevigende laag in hardhout en een rug in hardhoutfineer. Door de dragerconstructie dwars op het hardhout te verlijmen, wordt het hout maximaal gestabiliseerd.

Fineerparket

Ons fineerparket van Par-ky is samengesteld uit een dunne bovenste toplaag die geperst wordt op een hoge-densiteitplaat. Deze vloer lijkt een beetje op een laminaatvloer, maar dan met een toplaag uit echt hout. Hierdoor is de prijs heel scherp, maar is de look en feel dezelfde als die van een echte parketvloer. Bovenop de toplaag komt er een 8-laags doorzichtig vernis, dat instaat voor de stevigheid van de vloer.

Parket uit Oud Hout

Naast de standaard parketvloeren bieden we ook heel exclusieve oude houten plankenvloeren aan. Deze oude houten planken krijgen een nieuw leven in hedendaagse woningen. Slijtage sporen, knopen, barsten en de oneven verouderde kleur behoren tot de stijl van een verouderd parketvloer en maken natuurlijk de charme van deze vloeren.

 Legpatronen

Het legpatroon van je parketvloer is een belangrijk gegeven. Visgraat, Hongaarse punt, plankenpatroon, wisselende breedtes of Versailles... Los van de kleur en sortering bepaalt het patroon voor een aanzienlijk deel de look en feel van je interieur.

Plankenpatroon

Bij een gewone plankenvloer wordt optimaal gebruik gemaakt van het hout. De planken hoeven namelijk niet volgens een bepaald patroon gezaagd worden. Elke plank van een parket dat gelegd wordt volgens een traditionele plankenvloer kan in meerdere breedtes gelegd worden. Elke plank kan zelfs ook een andere lengte hebben. Bij Woodstoxx wordt meestal gebruik gemaakt van eiken planken of hardhout voor het leggen van een plankenvloer. Eikenhout is namelijk optimaal voor verschillende behandelingen en zorgt voor een mooi eiken parket.

Wisselende breedtes

Ben je op zoek naar een plankenvloer, maar met een speelse twist? Dan is het wisselende breedte patroon misschien wel iets voor jou. De verschillende plankenbreedtes geven de ruimte meer natuurlijke uitstraling. Het wisselende breedte legpatroon kan volledig aangepast worden aan jouw stijl, waardoor je een elegant eiken parket verkrijgt op maat.

Visgraat parket

Hoewel de meeste mensen voor een traditionele plankenvloer kiezen, vormt biedt een visgraat parket toch een waardig alternatief. Het klassieke patroon straalt namelijk klasse uit en is bovendien tijdloos.

Een visgraat parket bestaat uit langwerpige planken, meestal uit eikenhout. Kenmerkend aan het visgraat parket is dat de planken tegen elkaar gelegd worden in een V-vorm. Zo ontstaat er een soort ‘pijl’ in de vloer. De vloer kan van muur tot muur lopen Een correcte plaatsing vereist wel de nodige vakkennis. Voor een mooie realisatie van een eiken parket in visgraatmotief kan je steeds op ons rekenen.

Hongaarse punt

Het legpatroon Hongaarse Punt lijkt wat op het legpatroon van een visgraat parket, maar toch is dit totaal verschillend. Bij een visgraat parket worden de planken in een hoek van 90 graden gelegd, terwijl bij een Hongaarse Punt de planken in een hoek van 45 tot 60 graden worden gelegd. Een ander verschil is dat de planken van een visgraat vloer rechthoekig zijn, die van Hongaarse Punt zijn parallellogrammen. Bij Hongaarse Punt ontstaat één rechte lijn waar beide planken elkaar raken.

Versailles parket

Origineel werd dit legpatroon bedacht voor het Paleis van Versailles. Heet heeft dan ook een bijzondere en klassieke uitstraling. Tegenwoordig wordt dit massief parket ook steeds vaker toegepast in het interieur van woningen. Het geeft je interieur namelijk een royale uitstraling. Het patroon bestaat uit een vierkante omkadering van eikenhout met daarin een blokpatroon vlechtwerk. Dit parket wordt het vaakst gelegd met Europees eikenhout.

Een eiken parket is dus mogelijk in alle soorten legpatronen, of het nu gaat om een traditioneel plankenvloer parket, een visgraat parket, Hongaarse Punt of Versailles parket.

Installatie, Montage of Plaatsing van Parketvloeren

Een mooie parketvloer kopen is één ding, het professioneel installeren ervan is een andere zaak. Bij het installeren van parket speelt ervaring een grote rol. Je wilt natuurlijk dat je parket geplaatst wordt op de beste manier, zodanig dat de vloer volledig vlak is en proper afgewerkt wordt. Bij Woodstoxx kan je rekenen op een team van echte vakmannen met levenslange ervaring binnen de parketwereld. Wij staan garant voor de perfecte installatie van jouw parketvloer in alle mogelijke legstijlen.

Of je nu een parketvloer verlijmd wenst te plaatsen of zwevend, onze vaklui kennen alle knepen van het vak. Parket kan men installeren op een bestaande tegelvloer, op een chape of op een effen ondervloer. Oneffenheden in de vloer moeten natuurlijk wel weggewerkt worden om te vermijden dat de vloer hobbelt.

Afhankelijk van het type houtvloer dat je kiest, is een combinatie met vloerverwarming mogelijk. Met een meerlaagsparket of fineerparket is dit bijvoorbeeld eenvoudig, omdat de vloer stabieler is en minder leeft. Een massief parket in combinatie met vloerverwarming daarentegen is een moeilijkere zaak, omdat de warmte volledig door de houten vloer moet en die dus kan vervormen.  

Een belangrijk aspect van een houten vloer is dat het zich aanpast naar het klimaat van de omgeving en dus ook met de luchtvochtigheid. Dit wil zeggen dat de vloer lichtjes kan krimpen of uitzetten en dat er dus wat leven of speling op de vloer zit. Een correcte installatie en bewerking van de parketvloer is dus van fundamenteel belang. Daarnaast gebeurt er best af en toe een goed onderhoud. De vloer reinigen doe je best met een speciaal product. Om de zoveel tijd mag de vloer ook eens geschuurd en bewerkt worden met olie of vernis. Gelukkig biedt Woodstoxx onderhoudstoepassingen aan, en kan je terecht op onze webshop voor onderhoudsproducten.

 

Showroom – toonzaal parket

Bezoek onze showroom in Menen, Antwerpen of Gent, en laat je voor de aankoop van uw parketvloer volledig begeleiden door onze experten. In onze showroom vind je honderden verschillende kleuren en texturen, in alle mogelijke afmetingen. Bij Woodstoxx vinden we de parketvloer die bij jou past, voor ieders budget.